MARCH 2000

MEETING NOTICE The March meeting will be on Sunday the 19th, Woodring Terminal at 2:30.

FEBRUARY MEETING We had approximately 18 people present at our meeting with 3 visitors. Ron Decker and Greg Miller were to give a Regulation Report, but maybe we=ll get it next month? We have $161.90 in our bank account. Please pay your dues if you haven=t already. It was brought up about the B-17 that will be in Ponca City June 19-22. Chapter 1046 is hosting the aircraft and support crew. They will be providing volunteers for crowd control, tour guides, organization, etc. The Ponca City Aviation Booster Club will be assisting also. If any members are interested in helping, you can contact Bert Blanton, 580-762-3794 or email him at: BLANTONB@PONCACITY.NET . The Oklahoma Aerospace Academy have rearranged their schedule so that the students can see the B-17.

One of our visitors is from MWC, who came with Jerry Calvert. Doug has a RV9 tail kit ordered. He got his first ride in a RV after our meeting.

AIRFAIR 2000 will be held at Stillwater Airport on April 8th from 9-4. There will be an Airshow from 12-2 with one of the biggest attractions being an F-16 flown by some former Flying Aggie=s from Tulsa=s Air National Guard. Several more military aircraft will do fly-overs as well as having static displays. Civilian aircraft will be present also. Fly-Ins will receive complimentary continental breakfasts and lunch. Open to the public and free admission.

CIVIL AIR PATROL Bill Blunk is now Operations Officer for the Civil Air Patrol. CAP members can use the 172 for proficiency training. No Private Students, but you can use it for other Ratings. It=s $53 annual fee to join the CAP and you can rent the plane for $15 per flight hour + gas, plus there=s no charge for the Flight Instructor. CAP meetings are every Tuesday night at 6:30 for Cadets. Senior Members(Adults), should come on the first Tuesday of the month. Meetings are held in the OSS building at VAFB. People interested in attending a meeting should first contact Bill at 1-888-388-6520 and leave your phone number.

MEMBERS UPDATES:

Jerry Calvert is working on his RV6 fuselage jig.

Dwayne Lee is getting the plans for a Sonex. Possible engines are the Jabiru or VW.

Gene Martin has gotten the bugs worked with his oil temperature and radios. More taxi tests to follow.

WALL OF HONOR Lonnie Gillespie reports that 900 names of Veterans has been registered to be placed on the Wall of Honor. On May 29th, the dedication will include a Parade with the Antique Car Club, tentative arrangements will be to have the Honor Guard from all Branches of the Military. Also arrangements are being made for the speakers, possibly Governor Keating and Senator=s McClane and Inhofe have been invited.

SOONER FLIGHT ACADEMY will be held on July 10-14. It=s $175 and is for students in grades 3-6. It expands their knowledge of aviation, aerospace, engineering, math and science.

On a Wing and a Prayer by Steve Ward, Aviator=s Journal

Now this message if for America=s most famous athletes: someday you may be invited to fly in the backseat of one of your country=s most powerful fighter jets. Many of you already haveBJohn Elway, John Stockton, Tiger Woods, to name of few. If you get this opportunity, let me urge you, with the greatest sincerity, move to Guam. Change -------your name. Fake your own death. Whatever you do, don not go.

I know, the U.S. Navy invited me to try it. I was thrilled. I was pumped. I was toast! I should=ve known not to go when they told me my pilot would e Chip (Biff) King of Fighter Squadron 213 at Naval Air Station Oceana in Virginia Beach. Whatever you=re thinking a Top Gun named Chip (Biff) King looks like, triple it. He=s about six foot, tan, ice blue eyes, wavy hair, with a finger crippling handshake.

Biff King was born to fly. His father, Jack King, was for years the voice of NASA missions. (AWe have lift off.@) biff was to fly me in a F-14D Tomcat. I was worried about getting airsick. I ask Biff what I should eat for breakfast. ABananas@, he said. AFor potassium?@ I asked. ANo, because they taste about the same up as going down.@ he said. The next morning, out on the tarmac, I had on my flight suit with my name sewn over the left breast. I carried my helmet in the crook of my arm, as Biff had instructed. A fighter pilot named Psycho gave me a safety briefing and then fastened me into my ejection seat, which when employed, would Aegress@ me out of the plane. In the minutes we were flying nose up at 600 mph. We leveled out and then canopy-rolled over another F-14. The next twenty minutes were the rush of my life. It was like being on the roller coaster at Six Flags Over Hell. We did barrel rolls, snap rolls, loops, yanks and banks. We dived, rose and dived again, sometimes with a vertical velocity of 10,000 feet per minute.

Flying at 200 feet we did 90 degree turns at 5500 mph, creating a G force of 6.5. I egressed the bananas. I egressed the pizza from the night before. And the lunch after that. I egressed a box of Milk Duds from the sixth grade. I egressed stuff that I don=t even want to talk about. I went through not one airsick bag, but two.

When, on and inverted, banked mock bombing run, as I was being flattened like a tortilla by the G forces, I realized that I was the first person in history to throw down. Cool is guys like Biff, men with cast-iron stomachs and Freon nerves. I wouldn=t go up there again for anything, but I=m glad Biff does everyday and for less a year than a rookie reliever makes in a home stand.

A week later, when the spins finally stopped, Biff called. He said he and the fighters had the perfect call sign for me. Said he=d send it on a patch for my flight suit. AWhat is it?@ I asked. ATwo bags.@ He said.

 

AVWEB BRAINTEASER Cold Weather Flying Material used for this test was taken from Aviation News and also FAA publications: Tips on Winter Flying (FAA-P-8740-24) and Cold Weather Operation of Aircraft

(AC91-13C)

1. The electrolyte in a discharged battery will freeze at _____ temperature than with a fully charged battery.

A. A warmer.

B. A colder.

C. The same.

2. Lycoming and Continental recommend preheating prior to engine start when the outside temperature is below___F and ____F respectively.

A. 0 degrees and 10 degrees.

B. 10 degrees and 20 degrees.

C. 20 degrees and 30 degrees.

D. 30 degrees and 40 degrees.

3. After priming an engine that uses a carburetor with an accelerator pump, how long should you wait before cranking the engine?

A. 10 seconds.

B. 20 seconds.

C. 30 seconds.

D. 60 seconds.

4. When starting an engine that uses a carburetor without an accelerator pump, what can the pilot do to maintain a rich mixture while cranking the starter?

A. Nothing.

B. Pump the throttle quickly.

C. Leave the primer out after priming and close the throttle all the way. As soon as the key is turned, push in the primer.

D. Pull the carburetor heat control to the full hot position.

5. What is the most likely cause of iced-over of sparkplug electrodes?

A. The air temperature is less than 32 degrees F and the humidity is greater than 50%.

B. The summer sparkplugs have not been replaced with the appropriate winter sparkplugs.

C. The winterization baffles have not been installed or were installed properly.

D. An unpreheated engine either fired but quit after only a few revolutions or was idling at a very low power setting.

6. Generally speaking, the amount of time you must wait for your oil pressure gauge to register after starting in cold winter temperatures will be:

A. About the same as in the summer.

B. Shorter, because the thicker oil creates more pressure initially than does the thinner oil in the summer.

C. Longer, because the cold, congealed oil takes longer to reach the oil pressure gauge pickoff than in the summer.

7. You are flying an aircraft that has an engine rated at 180 HP at sea level on a standard day. What power output (approximately) will you get if the actual temperature for a full-throttle sea-level takeoff is 0 degrees F?

A. 200 HP.

B. 190 HP.

C. 185 HP.

D. 175 HP.

8. Cylinder head temperature during a climb on a cold day will:

A. Generally be cooler than on a hot day.

B. May be hotter if winterization baffles installed for cold weather operation restrict cooling air flow, especially if there=s an extreme temperature inversion.

C. Always be the same if the same climb speed is used.

D. Either A or B can occur.

9. While flying under IFR in controlled airspace, you encounter an area of severe icing conditions. You should:

A. Engage the autopilot to prevent overcontrolling.

B. Disengage the autopilot and hand-fly the aircraft.

C. Advise ATC and promptly exit the conditions using control inputs as smooth and as small as possible.

D. Both A and C.

E. Both B and C.

10. Which of the following typically signal the potential for or possibility of in-flight structural icing?

A. Temperature below freezing combined with visible moisture.

B. Decreasing airspeed at constant power and altitude.

C. Both A and B.

D. Neither A nor B.

11. What intensity of ice accumulation require occasional use of in-flight deicing/anti-icing equipment and may create a problem for exposure longer than one hour and if deicing-anti-icing equipment is not used?

A. Trace.

B. Light.

C. Moderate.

D. Severe.

12. In stratiform clouds, you can likely alleviate icing by changing to an altitude with an above-freezing temperature, or to one colder than:

A. 0 degrees C.

B. Minus 5 degrees C.

C. Minus 10 degrees C.

D. Minus 20 degrees C.

13. In which typed of clouds are you most likely to find that icing occurs over a large area vertically?

A. Cumulus.

B. Stratus.

C. Cirrus.

14. In which type of clouds are you most likely to find that icing occurs over a large area horizontally?

A. Cumulus.

B. Stratus.

C. Cirrus.

15. If you experience headache, drowsiness, or dizziness in flight, what should you suspect? What should you do?

A. Hypothermia. Increase cabin heat.

B. Low blood sugar, eat a piece of fruit or hard candy.

C. Carbon monoxide poisoning. Shut off cabin heater and open all air vents. Use 100% oxygen, if available. Land as soon as possible.

16. If you make a forced landing in the winter, what is the most important item in your survival kit?

A. Matches or other reliable fire-starting equipment.

B. Water.

C. Food.

D. Handheld transceiver.

E. Cellular telephone.

 

ANSWERS: 1.A 2.C 3.D 4.C 5.D 6.C 7.B 8.D 9.E 10.C 11.B 12.C 13.A 14.B 15.C 16.A