JULY 2000                                                             

MEETING NOTICE The July meeting will be on Sunday, July 16th at the Woodring Terminal building at 2:30.

WAYNOKA FLIGHT Steve Dortch has been in contact with the Waynoka Historical Society and has suggested we fly out and eat. There is a tour available through the museum for a donation of $2. At the end of our trip, we could fly by the old grass TAT Airstrip. Thereís one hangar that survives. There are two "old fashion" cafes available, one is the newly renovated Harvey House which was famous in the 30ís as one of the stops for the railroads traveling West. Waynoka was selected by Charles Lindburgh as the mid-continent stop for TAT airline in 1929. It offered coast to coast service in 48 hours. The flight started on the East coast in a Ford Tri-Motor and flew until sundown. You then boarded a train and road all night until Clovis, NM. The last leg was flown in another Tri-Motor to the West coast. Waynoka was selected by Lindy simply because that was how far a Tri-Motor could fly in one day without pushing it, plus it was on a rail line. The service ended in 1931 when coast to coast flights became available. Let me know if any are interested in doing this. Iíve received 5 positive responses so far.

 

AVWEB BRAINTEASER SPECIALTY TAKEOFFS AND LANDING

How long has it been since you had to do a soft field takeoff or a slip to a landing over an obstacle? Other than for practical exams and perhaps for the occasional flight review, most pilots rarely perform anythin but normal departures and arrivals. This quiz is designed to refresh your knowledge and get you ready to out and practice some of these specialty takeoffs and landings. For complete explanations of the reasoning behind the answers, please see FAA-H-8083-3, Airplane Flying Handbook.

 

1. For most aircraft, taking off in a crosswind will require more rudder pressure when the crosswind is from the
a. left.
b. right.
c. It makes no difference which side the crosswind is from; rudder pressure will be the same.

2. If a significant crosswind exists, liftoff should occur at
a. lower than normal airspeed.
b. higher than normal airspeed.
c. the same airspeed as for a calm wind takeoff.

3. Describe the proper technique for the initial portion of a short field takeoff.
a. Taxi onto the runway at the fastest speed without scraping the tires, and apply takeoff power as rapidly as possible.
b. Taxi onto the runway, align the aircraft with the centerline, set the parking brake, and apply takeoff power. Check the engine gauges, propeller RPM, heading indicator, and wind sock, and then release the parking brake.
c. Align the airplane with the intended takeoff path at the beginning of the takeoff area. Apply takeoff power smoothly and continuously to accelerate the airplane as rapidly as possible.

4. Due to several days of rain, the airport is very muddy. Prior to taxiing onto the runway for a soft field takeoff, the pilot should
a. bring the airplane to a stop and check that the flaps are set properly, as well as the transponder and fuel pump, if so equipped.
b. use sufficient power to keep the airplane in continuous motion.
c. test the brakes by applying maximum braking, to be sure that the airplane can be stopped after a rejected takeoff.

 

 

 

 

5. Which is the true statement regarding noise abatement takeoffs?
a. Noise abatement procedures are mandatory for large and turbine powered aircraft. They are optional for all other aircraft.
b. Safety of flight considerations take priority over noise abatement procedures.
c. Pilots are expected to know the appropriate noise abatement procedures for the airport(s) they use, and should not use ATC frequencies to obtain information regarding such procedures.
d. Both a and b are correct.
e. Both b and c are correct.

 

6. When landing, what is the primary purpose of a forward slip?
a. To increase the descent angle without increasing airspeed.
b. To keep the longitudinal axis of the airplane parallel to the direction of movement over the ground.
c. To obtain better forward visibility.

 

7. In the typical general aviation airplane, what is a potential problem during a go-around?
a. If the pilot does not increase the pitch quickly, there is a danger that the increased power will cause the aircraft to fly into the ground.
b. The nose of the aircraft may veer suddenly to the right.
c. Forward elevator pressure must be anticipated and applied to stop the nose at a proper climb pitch attitude.

 

8. If there is standing water on the runway, what is the approximate minimum dynamic hydroplaning speed for an airplane with a main tire pressure of 24 PSI?
a. 84 knots
b. 63 knots
c. 42 knots

 

 

 

 

 

 

9. Which of the following techniques are appropriate for a turbulent air approach and landing?
a. Use a power-on approach at an airspeed slightly above the normal approach speed.
b. To maintain good control, the approach in turbulent air with a gusty crosswind may require the use of partial, rather than full, wing flaps.
c. Landings from power approaches in turbulence should be such that the touchdown is made with the airplane in approximately the level flight attitude.
d. All of the above.

 

10. If the airplane manufacturer does not recommend a specific approach speed, what indicated airspeed should be used for a short field landing?
a. Not more than 1.1 Vso.
b. Not more than 1.2 Vso.
c. Not more than 1.3 Vso.

 

ANSWERS: 1. A 2. B 3. C 4. B 5. B 6. A 7. C 8. C 9. D 10. C

CONTINUING QUEST N999SN got another prop tried on it. Itís still an Aymar-Demuth, but it had 3" less pitch than ours. Our prop is a 68ó77 and seems to do a good job, but when you are offered to try something different, well, you do. We arenít too pleased with runway used to take off at Micaís, but we are pretty satisfied with our top end, 2700 RPM, 205 MPH. The 68ó74 prop did get us off the ground quicker, it seemed to climb quicker, but we lost 20 MPH off the top end!!! Bummer. It was worth a try, now if someone will just loan us MTÖÖÖÖ..I donít think they would get it back!!!!

 

RULES OF THE AIR

If you push the stick forward, the houses get bigger. If you pull the stick back, they get smaller. That is, unless you keep pulling the stick all the way back, then they get bigger again.

There are three simple rules for making a smooth landing. Unfortunately, no one knows what they are.

Flying isnít dangerous. Crashing is whatís dangerous.

When in doubt, hold on to your altitude. No one has ever collided with the sky.