January 2001

 

MEETING NOTICE The January meeting will be held at the Woodring Terminal, 2:30, January 21st.

Mike Kitterman will be giving a demonstration on basic sheet metal techniques. We’ll also discuss when and where we’d like to fly to. Dave Chael will be taking pictures of members and their planes after the meeting for the web page. If your plane/project is not located at Woodring, please send a picture so we can add it to our web page, 35mm pictures will be fine or jpeg by email.

DECEMBER MEETING Syd handed over the reigns to Dave Chael our new President. Dave has some ideas for programs in the upcoming meetings. Cedric and Kenzie Janzen were our guests. They are now members. Roy commented on the savings this past year from emailing out Newsletters. We haven’t been doing it all year, so next year will even be more savings. We have $272.78 in our Treasury. Mica and Brenda Doane prepared the ham for our Christmas dinner this year. Thank you Mica and Brenda! Very good. We had a good turnout for our meeting and enjoyed lots of good food and conversation. The Dirty Santa gift exchange just seems to be getting better every year. There were a lot of gifts that were taken before it was all over with, well, except for Bruce Crain. He just couldn’t pass up the plastic case that looked like it had shop tools in it. Wrong!! Everyone had a lot of fun. Thank you all that attended. It was another year to remember.

MEMBERSHIPS FOR 2001 ARE DUE: $10.

CHAPTER 455 HAS A DIFFERENT WEB PAGE!! http://www.pldi.net/~eaa455/index.htm *After the January meeting, Dave Chael will have his camera ready to take pictures of members and their planes. My plans are to get pictures of you and your planes/projects, also it would be nice to have an article to go along with it and add a section called Photo Album. I’ll also be adding a link for Chapter Officers. PLEASE HELP!!

*MEMBERS: I NEED ARTICLES FOR OUR NEWSLETTER

ON APPROACH

Feb. 3 Ponca City Fly-In Breakfast

May 4-5 SATS Expo 2001( Small A/C Transportation System) Saturday free pancakes

A.C.E.-------AERO CLUB OF ENID Bill Blunk

The monthly meeting will be this Sunday, January 14th 2PM at the Woodring Airport Terminal. The Agenda will be stock certificate issuing, membership agreements, dues and preparing for our Annual meeting in February. We will have an election of new officers at the February meeting. Contact Bill Blunk 233-1882.

We are very close to getting our first Airplane or even Two.!!! To become a regular member you must purchase at least 10 shares. Remember that if you are one of the first 12 stockholders, you get your first 10 shares for the price of 8. The shares are going for $25.00 per share. We have 9 stockholders now. If you are stockholder number 13 through 24, you will get your first 10 shares for the price of 9. After that, all shares will be at least $25.00 or whatever the "market will bear". Also, the more shares you own the less you pay for aircraft rental. For example 20 shares means you get $1.50 per hour off your rental rate. 100 shares (the max allowed for discounts) you get $7.50 off. Family members rates are based on the primary family members stock ownership.

We have a couple of new members who are about to join or have already joined: Basile Daskalakis- A CFII, who will become a large stockholder and significantly help us with our first airplane purchase. He may also bring us 3 new private pilot members in April who will be doing some intensive instrument and commercial training. Dave Chael - A CFI, who is an associate member, president of the local EAA and Bonanza owner. Mr. And Mrs.Travis Higbee A Vance Instructor Pilot and his wife who wants to learn to fly. Some additional good news: Russ Alston, a Vance IP, has a couple of other active duty people that may purchase a C172 for our club to lease back. If this comes to be, we may consider buying a Complex Retract Aircraft for our Commercial and CFI students.

Russ Alston is organizing a Aviation Day, February 3rd at Woodring Airport for the local Boy Scouts. If you want to help out please give me an email or call 580-402-5480. Mark Uhlman, a CFI from Perry, is trying to start a club in Perry with some help from Ditchwitch. Mark may consider tagging on as ACE's first satellite club. He would have several student members. Some additional unconfirmed information: Oklahoma State University is having troubles hiring and keeping enough flight instructors. Northern Oklahoma College may be getting into flight training.

From AvFlash FAA TO PROPOSE SPORT PILOT CERTIFICATE NPRM...

Within the next year, some aviators could be able to take off into the wild blue yonder with nothing more than a steed to fly, some basic training, and a valid U.S. driver's license (flattering photo preferred) as their medical ticket. EAA and several ultralight organizations have been working with the feds to institute a Sport Pilot certificate --which would require written and practical tests, but no medical exam --and it is close to becoming a reality. Such a category, filling the gap between unlicensed ultralight flyers and recreational or private pilots, would allow a pilot to fly and carry a passenger in VFR daytime conditions in unpowered or light single-engine two-place aircraft that don't quite fit into FAR Part 103.

...DETAILS ARE STILL IN FLUX...

The FAA is still working on details, so all of this is subject to change, but here's what will likely happen. A subcategory to FAR Part 21 will allow "light" aircraft -- under 1,232 pounds and with a stall speed of 44 mph or less -- that exceed the limits of FAR Part 103 to be certified as experimental "light" aircraft that can be operated by sport pilots. A new category under FAR Part 21 would allow the "light" aircraft to be sold as ready-to-fly by manufacturers.

...BUT THE GOAL IS FLEXIBILITY

EAA's goal is a flexible pilot certificate that would allow current ultralight pilots and future sport pilots to fly and carry a passenger without the need for a third-class medical and what EAA calls "financially burdensome, unnecessary training requirements." EAA is expecting that the Notice of Proposed Rulemaking (NPRM) will be published by early April, and is asking the ultralight community (where rumors about the NPRM are rampant) to wait until they see the rule before commenting on it. Once the NPRM is published, interested parties will have 90 days to speak their piece, and by late 2001, there should be a sport pilot rule on the books.

EAA Chapters,
Fly on in to the General Thomas P. Stafford Airport in Weatherford. Saturday morning May 5th the pancakes are on us. While you're here, spend some time visiting the exhibits of the second annual SATS Expo. SATS is NASA's Small Aircraft Transportation System which is a program designed to revitalize General Aviation. NASA and it's partner companies will be here ready to show you what this system will mean to you and General Aviation over the next20 years. We don't have the $100.00 hamburger, but we do have FREE pancakes and FREE admission to the most exciting thing to happen to General Aviation in many years. To wet your appetite, check out www.weatherford-ok.org/sats and http://sats.nasa.gov
Ordis D. Copeland, Economic Development Director www.weatherford-ok.org
E-mail: ordis@nts-online.net

Avweb Brainteaser Many pilots have learned to fly in the venerable Cessna 150 and its successor, the 152. The 150 remains a favorite for flight schools all over the world, and is the focus of Irv Siegel's latest interactive quiz. For those pilots who have owned, operated, or learned to fly in one of these aircraft, this should be a relatively easy exercise. For others, it's an opportunity to learn about one of the most popular training aircraft in the world.

This quiz is based on the Owner's Manual for a 1964 Model 150. All airspeeds in the Owner's Manual are given in MPH.

1. What is the Maximum Gross Weight?
a. 1400 lbs.
b. 1600 lbs.
c. 1800 lbs.
d. 2000 lbs.

2. What is the wingspan?
a. 30' 6"
b. 31' 6"
c. 32' 6"
d. 33' 6"

3. On the Normal Takeoff checklist, what is the recommended speed to lift the nose wheel?
a. 45 mph
b. 50 mph
c. 55 mph
d. 60 mph

4. Total fuel capacity is 26 gallons (two wing tanks of 13 gallons each). How much of this is usable in all flight conditions?
a. 22.5 gallons
b. 23.0 gallons
c. 23.5 gallons
d. 24.0 gallons

5. What flap setting should be used on takeoff to clear a 50-foot obstacle?
a. 0 degrees
b. 10 degrees
c. 20 degrees
d. 30 degrees.

6. For a short field landing, what is the recommended power off approach speed?
a. 48 mph
b. 53 mph
c. 58 mph
d. 63 mph

7. What procedure is advised prior to starting on cold mornings?
a. Pull the propeller through several times by hand to "break loose" or "limber" the oil.
b. Use only two strokes of primer to decrease the possibility of fire.
c. Turn on the landing light to warm up the battery slightly before starting.

8. What is the maximum positive flight maneuvering load factor with the flaps up?
a. 3.5
b. 3.8
c. 4.4
d. 6.0

9. What information does the Owner's Manual give about spins?
a. It is difficult to get the aircraft to begin a spin unless rapid deceleration is used.
b. Prolonged spins of more than two turns should be avoided.
c. During prolonged spins the aircraft engine may stop; however, spin recovery is not adversely affected by engine stoppage.

10. Which items are included in the licensed empty weight of the aircraft?
a. 6 quarts of oil
b. unusable fuel
c. 6 quarts of oil and unusable fuel
d. licensed empty weight includes neither oil nor unusable fuel.

11. What liquid does the Owner's Manual recommend for removing oil and grease from the windshield and windows?
a. kerosene
b. benzene or alcohol
c. acetone or carbon tetrachloride
d. lacquer thinner or glass cleaner
e. gasoline

12. According to the Owner's Manual, the recommended time between oil changes is 25 hours of flight time. However, this may be extended to 50 hours, if the following procedure is followed:
a. If the aircraft has not been operated at outside air temperatures less than 30 degrees Fahrenheit.
b. If detergent oil has been used during the 25-hour break-in period.
c. If the optional oil filter has been installed.

Answers: 1.B 2.D 3. B 4. A 5. A 6. C 7. A 8. C 9. C 10. B 11. A 12. C